Leta i den här bloggen

Kunskapskrav för delkurs 4

 

Betyg när du är klar med delkurs 4

Informationen om ”Uppgift” i tabellen nedan ska kopplas till betygskriterierna till höger om den.                           

 

Uppgift

E

C

A

1

Det här övar du när du läser olika texter både faktatexter och påhittade texter som i romanen. Du använder olika typer av läsning för att kunna ta ut information från olika källor i olika syften.  

Eleven kan läsa sakprosa och skönlitteratur med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Eleven kan läsa sakprosa och skönlitteratur med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt.

Eleven kan läsa sakprosa och skönlitteratur med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

2. Det här övar du när du sammanfattar information från olika källor. När du kan skriva eller tala och förklara olika samband med tid och orsak.

Det är när du skriver eller talar om olika typer av texter som debattartikel  faktaredovisning eller i din läslogg till romanen

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven mycket god läsförståelse.

3. Det här gäller när du ska diskutera vad du har läst. Då ska du kunna ställa frågor eller på annat sätt ta fram information som du kan koppla till dina erfarenheter eller något du har sett hört eller läst.

 Du ska kunna resonera både muntligt och skriftligt om budskapet i olika texter 

Det här gäller när du har boksamtal/diskussioner och skriver i din logg-bok.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter. 

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika texter.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika texter

4. Det här gäller alla texter som ska skrivas i en viss genre (typ).

Det här jobbar du med när du övar grammatik, nya ord, rubriksättning och styckeindelning.

Det gäller både form och innehåll.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till syfte, mottagare och texttyp samt till språkliga normer och strukturer.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till syfte, mottagare och texttyp samt till språkliga normer och strukturer.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till syfte, mottagare och texttyp samt till språkliga normer och strukturer.

5. Det här är något som vi kallar: källkritik. Det övar vi när vi söker information från olika källor, genom att diskutera om källorna är ”trovärdiga”. Om man kan tro på dem eller inte och varför de är det eller inte.

Vi söker information både inför muntlig och skriftlig redovisning även i debattinlägg.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens användbarhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

6. Det här gäller

insändare och debattartikel. Alla typer av texter som du skriver i Grundhjulet som övning.

Läs-logg från romanläsningen

Muntlig redovisning

Skrivprov: debattartikel

Sammanställningarna kännetecknas av enkla beskrivningar och förklaringar, ett enkelt och fungerande kunskapsrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Sammanställningarna kännetecknas av utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Sammanställningarna kännetecknas av välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat och fungerande kunskapsrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

7. Det här gäller

insändare och debattartikel. Alla typer av texter som du skriver i Grundhjulet som övning.

Läs-logg från romanläsningen

Muntlig redovisning

Skrivprov: debattartikel

Genom att kombinera olika texttyper och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga och förstärka sina texters budskap.

Genom att kombinera olika texttyper och medier så att de olika delarna samspelar på ett relativt väl fungerande sätt kan eleven förtydliga och förstärka sina texters budskap.

Genom att kombinera olika texttyper och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga och förstärka sina texters budskap.

8. Det här gäller alla uppgifter och övningar som du skriver, när du svarar på lärarens rättning visar du att du uppfyller det här kravet.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett relativt väl fungerande sätt.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

9. Det här gäller alla

möten med möjlighet till diskussion eller debatt. Där man diskuterar/debatterar inom olika ämnesområden. Även i samband med romanläsningen.

Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.

Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt

Eleven kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett välutvecklat sätt.

10. Det här gäller alla

möten med möjlighet till diskussion eller debatt. Där man diskuterar/debatterar inom olika ämnesområden. Även i samband med romanläsningen.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt. 

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar och breddar dem.

11. Det här gäller alla

möten med möjlighet till diskussion eller debatt. Där man diskuterar/debatterar inom olika ämnesområden. Även i samband med romanläsningen.

Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Eleven använder då relativt väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

12. Det här gäller när du redovisar ett ämne/ en plats eller en känd person. Du ska berätta i ca 5 minuter.

Du kan använda tekniska hjälpmedel/program som Power-Point även för att redovisa på Teams. (Dela skärm)

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk samt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

13. Det här gäller när du redovisar ett ämne/ en plats eller en känd person. Du ska berätta i ca 5 minuter.

Du kan använda tekniska hjälpmedel/program som Power-Point även för att redovisa på Teams. (Dela skärm)

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt om några tydligt framträdande skillnader och likheter mellan svenska och något annat språk.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt om några tydligt framträdande skillnader och likheter mellan svenska och något annat språk.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt om några tydligt framträdande skillnader och likheter mellan svenska och något annat språk.

 

Lycka till och fråga mycket!

Med vänliga hälsningar/ Din lärare Helén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar