Leta i den här bloggen

Om insändare och uppgiften att skriva insändare

         

 

Att skriva en insändare.

En insändare är en text som du skriver till en tidning. I texten uttrycker du dina åsikter om ett speciellt ämne. Du ska försöka övertyga andra om vad du tycker genom att argumentera. Du kan använda ett informellt språk och använda starka och känslosamma ord.

VT 2020 (SH, Sva grund, delkurs 2, version 1)

Vad ska en insändare innehålla?

 

1.  Rubrik (RUBRIK)

Rubriken talar om vad insändaren handlar om. Det är bra att ha en rubrik som väcker känslor.

2.  Presentera din åsikt.

Börja med att tala om vad du tycker i en mening (INLEDNING MED DIN ÅSIKT).

3.  Presentera dina argument samt ett motargument.

Du måste försvara din åsikt dvs. tala om varför du tycker på ett visst sätt. Du ska argumentera för din åsikt. Försök att skriva 2-3 argument. Skriv också ett motargument dvs. det du tror att någon skulle säga som inte håller med dig (ARGUMENT/MOTARGUMENT).

4.  Slutlig åsikt.

Du kan avsluta med att upprepa ditt bästa argument eller göra en uppmaning till läsarna (AVSLUTNING MED DIN ÅSIKT).

5.  Signatur.

Du behöver inte skriva under med ditt riktiga namn. Du kan hitta på en annan passande mening (SIGNATUR).

(Källa: Sahlin, Fixa texten, 2017).

Användbara meningar när du skriver insändare.

 

Rubrik: exempel

Mer fika på SFI!

Förbjud mobiltelefoner i skolan!

Billigare busskort i Södertälje!

Åsikt

Jag tycker att…

Min åsikt är att…

Jag anser att…

Argument/motargument

Det är viktigt att…

För det första, andra, tredje…

En fördel/nackdel är att…

Dessutom anser jag att…

Slutlig åsikt

Slutligen vill jag säga…

Sist men inte minst…

Därför anser jag att…

Signatur

 

En fikasugen SFI-elev.

Trött på mobilprat.

En arg bussresenär.

 

Exempel insändare 1:

Second hand är fantastiskt! (RUBRIK)

Jag tycker att det är helt ok att handla kläder på second hand. (INLEDNING MED DIN ÅSIKT)

     Först och främst är det otroligt billigt. Begagnade plagg kostar nästan ingenting. Det är bra för mig, eftersom jag är student och inte har så mycket pengar. (ARGUMENT 1)

     Dessutom kan man hitta plagg som är lite mer originella. En gång, innan jag skulle gå på fest, var jag på jakt efter något snyggt. Då hittade jag en jättefin italiensk kavaj i en secondhandbutik. På festen beundrade alla den och jag kände mig verkligen snygg. (ARGUMENT 2)

     Slutligen vill jag säga att kläderna från second hand är både hela och rena. Ofta är de bara använda en enda gång. (ARGUMENT 3)

     Det finns de som tycker att allt måste vara nytt (MOTARGUMENT), men jag anser att vi ska använda gamla saker.

Jag råder alla att köpa kläder på second hand! (AVSLUTNING MED DIN ÅSIKT)

En som gillar kläder med gammal stil. (SIGNATUR)

Exempel insändare 2:

Vi behöver ingen ny väg! (RUBRIK)

Jag bor i Tallbogård i Bredviks kommun. Jag tycker att det är ljuvligt här med en lummig park, lekplatser för barnen och en sjö att bada i på sommaren. Men, precis utanför mitt fönster, rakt igenom parken, har kommunen planerat att bygga en ny väg. Jag är både förbannad och chockad! (INLEDNING MED DIN ÅSIKT)

     För det första anser jag att det är parken som gör den trevliga stämningen här i området, där människor av alla åldrar träffas och umgås. Jag, som ser parken dagligen, ser folk som grillar, spelar fotboll, tränar och promenerar. (ARGUMENT 1)

     För det andra undrar jag också hur det är med miljön och luften här i området. Det har redan uppmätts förhöjda halter av ämnen som inte är bra att andas in, som kommer från motorvägen, och det blir inte bättre av den nya vägen. Jag menar att det kan vara skadligt för barnen som ska växa upp här. (ARGUMENT 2)

     Det finns de som anser att vi behöver en större väg för att komma snabbare fram till motorvägen (MOTARGUMENT), men de flesta av oss har i alla år nöjt oss med att åka 5 kilometer på en mindre väg för att ta oss till motorvägen. Vi behöver inte ändra på det! (ARGUMENT 3)

Jag anser att om vi klarat oss med den mindre vägen hittills så klarar vi oss i fortsättningen också. (AVSLUTNING MED DIN ÅSIKT)

Ilsken och frustrerad (SIGNATUR)

 

Övning 1: Exempel insändare 3: Läs insändaren och bestäm vad som är rubrik, inledning med din åsikt, argument/motargument, avslutning med din åsikt och signatur.

Mer fika på SFI!

Jag har tänkt mycket på hur jag ska lära mig svenska bättre. En av de viktigaste sakerna är att kunna prata bra. Därför anser jag att vi behöver mer fika på SFI!

 

För det första är fika gott. Om man äter eller dricker något så mår man bra och då är det lättare att prata svenska med sina vänner.

 

Det finns de som anser att det inte är så nyttigt att dricka mycket kaffe, men jag anser att det är bra att dricka kaffe eller te när man studerar eftersom man blir pigg och orkar prata mer.

 

Dessutom är det bra att fika om man är blyg. Då kan man prata om hur vanligt det är i Sverige att fika.

 

Jag tycker att man lär sig bättre av att använda orden och lära sig tillsammans med andra. Därför vill jag uppmana alla att fika så mycket de kan på SFI!

 

En fikasugen SFI-elev.

 

Övning 2 a och b: Skriv en insändare:

 

2a: För eller emot tatueringar? Många tycker att det är fint med tatueringar och andra gillar dem inte. Vad tycker du och varför tycker du så? Skriv en insändare och argumentera.

 

 

2b: För eller emot att använda mobilen när man kör bil? Vad tycker du och varför tycker du så? Skriv en insändare och argumentera.

 

 

 

Kom ihåg:

 

 

·        Rubrik

·        Inledning med din åsikt

·        Argument 1,2,3

·        Motargument

·        Avslutning med din åsikt

·        Signatur

 

 

 

 

 

2 kommentarer: