Leta i den här bloggen

Att läsa och förstå information på raderna, mellan raderna och bortom raderna


Vad betyder det att läsa och förstå på, mellan och bortom raderna?
 
Det finns olika typer av frågor. Frågor som frågar efter information som står i texten är frågor om information på raderna. Frågorna i uppgift A på s 116 i Grundhjulet är exempel på sådana frågor.

Frågor som frågar om information som inte står utskriven, som inte precis har ord i texten, men som är betydelsen av orden tillsammans, är det mellan raderna. Ett sammanhang och en händelse kan finnas mellan raderna underförstått, inte helt utskrivet, i en dialog t.ex. där orden är uttryck för vad människor känner. Känslorna är ju något man tolkar in beroende på vad de säger och hur de säger det. Det kallas undertexten eller information mellan raderna.


Exempel på frågor mellan raderna hittar du i alla B frågor till de texter du läser i Grundhjulet och på läsförståelseprov. För att öva på sådana frågor kan du läsa och svara på B frågorna som kommer efter de flesta av texterna i Grundhjulet.

Sen finns det ny information som kommer fram om man lägger ihop vad som står i texten, resonerar och drar slutsatser. Då är det svar på frågor bortom raden. 
Exempel på frågor bortom raderna där du ska dra egna slutsatser med hjälp av informationen som du har läst i texten hittar du under C frågor i Grundhjulet och på prov.
Det kan var en fråga om vad som är viktigast sjukvård eller friskvård om det inte står i texten utan kräver att du tänker efter själv för att kunna svara. Eller en fråga om människosyn:
Vilken syn har arbetsgivaren på sin personal, när han ger för att få något?  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar