Leta i den här bloggen

Hur man skriver ett debattinlägg, ett svar på debattartikel

Hur man skriver ett debattinlägg

Ett debattinlägg skriv ungefär likadant som en insändare men till skillnad mot en insändare är en debattinlägg oftast längre och handlar om saker som berör många människor, tex globalisering, terrorism eller andra politiska frågor. De som skriver debattartiklar har oftast även betalt för att göra detta. Det ställs högre krav, både när det gäller innehåll och språk, på en debattartikel än på en insändare. Debattartikeln har ett mer formellt språk och en tydligare struktur.

Debattartikelns strukturEn bra skriven debattartikel följer en tydlig struktur. Dessa saker finns alltid med:
Rubrik
Texten ska ha en rubrik där det tydligt framgår vad texten kommer att handla om och vad du tycker.

Inledning och tes
Så tidigt som möjligt i själva texten ska du även presentera din tes, dvs. vad du tycker, din ståndpunkt. Inledningen innehåller även bakgrundsinformation i ämnet, rena fakta.

Argument
I texten ska du försöka att förklara varför du tycker som du gör, dvs. du ger dina argument. Det är bra om det finns många argument för din tes. Sannolikheten att du övertygar den som läser din artikel är ju större då. Använd fakta för att få stöd för dina argument.
För att din debattartikel ska bli tydlig så presentera ett argument i taget. Skriv därför varje argument i ett nytt stycke. Placera ditt viktigaste argument först.

Motargument
När du skriver en debattartikel ska du även ta med de argument som din ”motståndare” har, motargument. Det är då viktigt att bemöta dessa motargument och skriva på ett sakligt sätt om varför du inte håller med. Att vara saklig betyder att man håller sig till fakta och inte blandar in känslor i det man skriver. Detta är ett sätt att försvara din åsikt.

Avslutning
I slutet av artikeln sammanfattar du argumenten. Upprepa gärna din tes, alltså den åsikt som du driver i artikeln.

Signatur i form av personnamn eller förening

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar